Wersja 1.0 czyli pierwsza warka.
Parametry uzyskane:
Wielkość warki: 20l
Wielkość warki gotowaniem: 26l
Wielkość warki po gotowaniu 22,5l
Gęstość 12,5° BLG
Gęstość końcowa 6°BLG
Zawartość alkoholu 3,5%
FFT: 4,8°BLG
Parametry wyliczone:
Wydajność: 55,7% (74% Brewtarget)
Goryczka: 31,1 IBU (Tinseth)
Barwa: 42 SRM (Morey)
Zasyp:
Słodownia Strzegom pale ale – 3kg
Słodownia Strzegom jęczmień prażony – 200g
Słodownia Strzegom monachijski II – 500g
Słodownia Strzegom czekoladowy 1200 – 200g
Płatki jęczmienne – 300g
Płatki owsiane – 200g
Słodownia Strzegom barwiący – 100g
Caraaroma – 150g
Słodownia Strzegom karmelowy 30 – 150g
(słody karmelowe zostały mi z poprzedniego – normalnie dać całość ze Strzegomu)
Laktoza – 500g
Waga całkowita: 5,3 kg
Gotowanie:
Czas gotowania 70 min
Magnum 13,0% 15 g – 60 min
Laktoza 500 g – 20 min
Fuggles 5,2% 30 g – 20 min
Modyfikacja wody:
Kreda – Zacieranie 8 (zmniejszyć do 5g)
Drożdże:
Safale S-04
Zacieranie:
15L wody o temperaturze 69°C.
66°C – 45 min.
72°C – 15 min (dodane ciemne słody)
76°C – 10 min (wygrzew)
Fermentacja burzliwa:
5 dni w temperaturze 18-19°C (trwała 7 z powodu mojej nieobecności).
Fermentacja cicha:
14 dni w temperaturze 20°C
Refermentacja:
155g glukozy/15,5 l piwa (5g/butelka 0,5)
7 dni w temperaturze 21-22ºC
Leżakowanie:
4 tygodnie w temperaturze 12-13ºC (taka jest w piwnicy)
Uwagi:
Spodziewałem się większego odparowania więc przygotowałem większą ilość brzeczki – 26 litrów 9°blg. Zmienić lekko zasyp: dodać słodu pszenicznego i/lub zwiększyć ilość monachijskiego (użyć innego słodu niż Strzegom). Można by nie dodawać słodu barwiącego.
Temperatura cichej podniesiona o jeden z myślą o lepszym odfermentowaniu.
Przy tym zasypie i zacieraniu zwiększyć gęstość początkową. Do fermentora nie weszło 2,5l a szkoda.
zapowiada się smakowicie 😀