FFT

Informacji kilka o FFT czyli szybkim teście fermentacji. Wykonanie testu jest proste a dostarczona informacja bardzo cenna – potencjalna głębokość odfermentowania brzeczki.

Do pojemnika wlać ok. 200 ml brzeczki (nie musi być sterylna ani klarowna), natleniamy i dodajemy drożdże. Pojemnik (luźno przykryty) zostawiamy w temperaturze 20-25°C co jakiś czas mieszając. Po 2-3 dniach fermentacja powinna się zakończyć. Wystarczy tylko zmierzyć gęstość areometrem i gotowe.

gdy jest tylko pół stopnia Ballinga powyżej limitu – butelkujemy. Gdy cały stopnień – butelkujemy ale ze zmniejszoną ilością surowca do refermentacji. Gdy są to 2-3 stopnie – podejmujemy wysiłki, aby piwo odfermentowało głębiej. Gdy 5-7 stopni – może warto dodać świeże drożdże.

PIWOWAR (1) zima 2010 strona 20

Z doświadczenia dodam, że drożdże T-58 (jak na razie tylko one) dawały dziwne odczyty, chociaż coś z tych informacji dało się wykorzystać.

Comments are closed.