English India Pale Ale – receptura w wersji 1.0 z uwagami po pierwszym warzeniu.
Parametry uzyskane:
Wielkość warki: 21 L
Objętość przed gotowaniem: 28 L
Objętość po gotowaniu: 24 L
Objętość końcowa: 18 L
Gęstość początkowa: 14ºblg
Gęstość końcowa: 3,5ºblg
Zawartość alkoholu: 6,3%
FFT – 4,5ºblg
Parametry wyliczone:
Wydajność: 60%
Goryczka: 58,6 IBU (Tinseth)
Barwa: 10,3 SRM (Morey)
Zasyp:
Strzegom Pale Ale – 4kg
Strzegom Monachijski I – 1kg
Caraaroma – 100g
Weyermann pszeniczny ciemny – 100g
Carahell – 350g
Jasny ekstrakt w proszku – 100g (ratowanie sytuacji)
Biały cukier – 100g (ratowanie sytuacji)
Waga całkowita: 5,750 kg
Modyfikacja wody:
Gips piwowarski – 5g (zacieranie)
Zacieranie:
16l wody o temperaturze 68°C
66°C – 60 min
72°C – 25 min.
76°C – 10 min (wygrzew)
Gotowanie:
Czas gotowania 80 min
Target 11,4% 30g – 60 min
Fuggles 5,4% 20g – 30 min
Mech irlandzki 5g – 15 min
East Kent Goldings 4,5% 15g – 10 min
East Kent Goldings 4,5% 15g – 0 min
Chmielenie na zimno:
Fuggles 5,4% – 30g
East Kent Goldings 4,5% – 20g
Drożdże:
Gęstwa drożdży po Sweet Stoucie:
Gozdawa PAY7 + gęstwa odzyskana z piwa – Wyeast Laboratories London Ale 1028
Fermentacja burzliwa:
7 dni w temperaturze 18-19°C
Fermentacja cicha:
14 dni w temperaturze 18-19ºC
Refermentacja:
3 gramy glikozy na butelkę 0,5 litra (105g/17,5l)
14 dni w temperaturze 19-20ºC
Leżakowanie:
14 dni w temperaturze 15ºC
Uwagi:
Wydajność poleciała przez błąd w śrutowaniu. Po chmieleniu na zimno trzeba przefiltrować piwo przed rozlaniem do butelek. Planowane nagazowanie trochę większe niż klasyczne angielskie piwa. 3 gramy to zdecydowanie za dużo jak na ten styl piwa. Dodać ZNACZNIE więcej chmielu bo się w gotowym piwie gdzieś stracił. Ekstrakt można śmiało podbić białym cukrem. Odrobinkę zmniejszyć ilość słodu pszenicznego.