Chocolate Milk Stout – fermentacja

Drożdże z Gozdawy mnie dość mocno rozczarowały. Gozdawa PAY7 opis ze strony producenta:

Optymalna temperatura fermentacji to:
– 15-18 ºC stopni wtedy daje profil smakowy jak słynny West Coast,
– 20-22 ºC stopni wtedy daje profil smakowy jak Nottingham,
– 24-26 ºC stopni wtedy daje profil smakowy jak T-58.

Odfermentowanie wysokie.

Flokuacja średnia do wysokiej.

Zgodzę się, że profil smakowy był czysty, a flokulacja wysoka ale odfermentaowanie słabe. Może nie tyle słabe co niewystarczające – London Ale drugie FFT zeżarły do 7ºblg. FFT z 17ºblg zeszło zaledwie do 8º. Aby uratować warkę i ją dofermentować posunąłem się do ostateczności – dodałem nowe drożdże a właściwie gęstwę odzyskaną z butelki piwa (Wyeast Laboratories. London Ale™ 1028 odzyskana z piwa od Kościaka). Fermentacja ruszyła ale co z tego będzie nie mam pojęcia.

Comments are closed.