Określone gatunki piw wymagają specjalnego składu wody. Rozpatrując jakiś styl piwa biorę pod uwagę parametry wody oraz kilka opracowań:
Najprostsza instrukcja użytkowania to dodać do zacieru płaską łyżeczkę: gipsu dla piw chmielowych; chlorku wapnia dla piw słodowych; kredy dla piw ciemnych
www.wiki.piwo.org
do piw chmielowych – łyżeczkę (5g) gipsu (siarczanu wapnia) na 20l wody, do piw słodowych – łyżeczkę (5g) chlorku wapnia na 20l, do piw ciemnych, palonych 2 łyżeczki (10g) kredy (węglan wapnia) na 20l.
Piwowar Lato 2013 str.20
Aby zawsze mieć pod ręką podstawowe informacje zapiszę je dzieląc opis na produkty (łatwiej ustalić co kupić)
Kreda – CaCO3 czyli węglan wapnia (oznaczany jako E170) w piwowarstwie używany jako utwardzacz, pomaga zwiększyć zasadowość wody przydatną podczas warzenia piw ciemnych. Jest bardzo trudno rozpuszczalna i niecałkowicie.
Gips piwowarski – siarczan wapnia CaSO4, rozpuszcza się dość słabo.
Chlorek wapnia – CaCl2 – do nabycia jako roztwór 33% E509. Bardzo łatwo rozpuszczalny w wodzie.
Kredę i gips należy dodawać do zacieru, gdyż w czystej wodzie się nie rozpuszczą.