Modyfikacja wody

Określone gatunki piw wymagają specjalnego składu wody. Rozpatrując jakiś styl piwa biorę pod uwagę parametry wody oraz kilka opracowań:

Najprostsza instrukcja użytkowania to dodać do zacieru płaską łyżeczkę: gipsu dla piw chmielowych; chlorku wapnia dla piw słodowych; kredy dla piw ciemnych

www.wiki.piwo.org

do piw chmielowych – łyżeczkę (5g) gipsu (siarczanu wapnia) na 20l wody, do piw słodowych – łyżeczkę (5g) chlorku wapnia na 20l, do piw ciemnych, palonych 2 łyżeczki (10g) kredy (węglan wapnia) na 20l.

Piwowar Lato 2013 str.20

Aby zawsze mieć pod ręką podstawowe informacje zapiszę je dzieląc opis na produkty (łatwiej ustalić co kupić)

Kreda – CaCO3 czyli węglan wapnia (oznaczany jako E170) w piwowarstwie używany jako utwardzacz, pomaga zwiększyć zasadowość wody przydatną podczas warzenia piw ciemnych. Jest bardzo trudno rozpuszczalna i niecałkowicie.

Gips piwowarski – siarczan wapnia CaSO4, rozpuszcza się dość słabo.

Chlorek wapnia – CaCl2 – do nabycia jako roztwór 33% E509. Bardzo łatwo rozpuszczalny w wodzie.

Kredę i gips należy dodawać do zacieru, gdyż w czystej wodzie się nie rozpuszczą.

Comments are closed.