Wersja 1.0 – przepis z poprawkami
Parametry uzyskane:
Wielkość warki: 15,5l
Wielkość warki przed gotowaniem: 25,5l
Wielkość warki po gotowaniu: 21,5l
Gęstość początkowa: 16ºblg
Gęstość końcowa: 5,5ºblg
Zawartość alkoholu: 5,4%
FFT – 3,5ºblg
Parametry wyliczone:
Wydajność: (83% Brewtarget)
Goryczka: 35,6 IBU (Tinseth)
Barwa: 9 SRM (Morey)
Zasyp:
Abbey 40-50 – 500g
Carared® – 500g
Cara-Pils – 500g
Weyermann Pale Ale – 4 kg
Pieczona dynia * – 1,7 kg
Łuska gryczana – 0,5 kg
Całkowita waga: 5,5 kg
* dynia (2,7kg) upieczona (90min) z brązowym cukrem dodana od początku zacierania
Zacieranie:
20 litrów wody o temperaturze 56ºC
53ºC – 30 min
67ºC – 60 min
74ºC – 15 min
Gotowanie:
Czas gotowania 70 min
Cascade 7,6% 25g – 60 min
Willamette 4,2% 10g – 60 min
Willamette 4,2% 40g – 30 min
Przyprawy* 23g – 5 min
* przyprawy:
– 3 łyżeczki cynamonu (11g)
– 2 łyżeczki imbiru (3g)
– 2 łyżeczki gałki muszkatołowej (3g)
– 1,5 łyżeczki ziela angielskiego (2g)
– 1,5 łyżeczki goździków (4g)
Modyfikatory wody:
Gips piwowarski – 20g do całej wody użytej w procesie
Kreda – 6g do całej wody użytej w procesie
Drożdże:
Safale T-58 11g
Fermentacja burzliwa:
4 dni w temperaturze 20ºC
Fermentacja cicha:
10 dni w temperaturze 20ºC
Refermentacja:
150g glukozy na 47 but. 0.33l (lekko ponad 3g na but.)
5 dni w temperaturze pokojowej (21 – 22ºC)
Leżakowanie:
3 tygodnie po refermentacji
Uwagi:
Pierwszy raz używałem gipsu i kredy więc coś pokręciłem – nie było możliwości rozpuszczenia się ich w wodzie. Drożdże szybko fermentują – maksymalnie 4 dni powinny wystarczyć dla burzliwej. Cichą fermentacje wydłużyć przynajmniej do 2 tygodni. Jeżeli ma być na Halloween to zacząć ok 2 miesiące wcześniej – jak tylko pojawią się dynie w sklepach.