Charakterystyka słodów firmy Wayermann zaprezentowana przez browamator.pl (link)
Słód pilzneński 3-5 EBC
Podstawowy słód do piw dolnej i górnej fermentacji: pilsnerów, lagerów, ale.
Słód pilzneński (pilsner malt), może stanowić do 100% zasypu podczas zacierania.
Słód pilzneński Premium 3-5 EBC
Podstawowy słód do piw dolnej i górnej fermentacji: pilsner, lager, ale.
Słód pilzneński najwyższej jakości (premium pilsner malt), może stanowić do 100% zasypu podczas zacierania.
Słód pale ale 5,5-7,5 EBC
Podstawowy słód do wszelkiego rodzaju piw, w tym górnej fermentacji: ale, stout, porter.
Słód pale ale może stanowić do 100% zasypu podczas zacierania.
Słód wiedeński 7-9 EBC
Słód polecany do piw w stylu: maerzenbier, maibock, oktoberfestbier , golden ale, porter.
Słód wiedeński (vienna malt) może stanowić do 100% zasypu podczas zacierania.
Słód monachijski typ I 12-17 EBC
Słód polecany do piw ciemnych dolnej i górnej fermentacji oraz do piw w stylu: bock, stout, oktoberfestbier, brown ale, schwarzbier.
Słód monachijski typ I (munich malt) może stanowić do 100% zasypu podczas zacierania.
Słód monachijski typ II 20-25 EBC
Słód polecany do piw ciemnych dolnej i górnej fermentacji oraz do piw w stylu: bock, stout, oktoberfestbier, brown ale, schwarzbier.
Słód monachijski typ II (munich malt) może stanowić do 100% zasypu podczas zacierania.
Słód melanoidynowy (parzony) 60-80 EBC
Słód specjalny (parzony), polecany do bursztynowych, ciemnych i „czerwonych” piw dolnej i górnej fermentacji, takich jak: amber lager, scottish ale, red ale, monachijski „Salvator”.
Słód melanoidowy (melanoidin malt) może stanowić do 20% zasypu podczas zacierania.
Słód pszeniczny jasny 3-5 EBC
Podstawowy słód przy warzeniu piw w stylu: weizen, hefe-weizen, witbier, doskonały dodatek do piw w stylu koelsch, alt oraz piw niskoalkoholowych.
Słód pszeniczny jasny (wheat pale), może stanowić do 80% zasypu podczas zacierania.
Słód pszeniczny ciemny 14-18 EBC
Podstawowy słód przy warzeniu ciemnych piw pszenicznych w stylu: dunkelweizen, dunkel weizenbock, doskonały dodatek do piw specjalnych górnej fermentacji.
Słód pszeniczny jasny (wheat dark), może stanowić do 50% zasypu podczas zacierania.
Słód Carawheat® 100-130 EBC
Słód specjalny, stanowi doskonały dodatek do piw w stylu: hefe weizen, dunkel weizen oraz do ciemnych piw górnej fermentacji.
Słód karmelowy pszeniczny (Carawheat®), może stanowić do 15% zasypu podczas zacierania.
Słód pszeniczny, czekoladowy 800-1200 EBC
Słód specjalny (prażony), stanowi szlachetny dodatek do piw w stylu: stout, porter, alt oraz do innych ciemnych piw górnej fermentacji.
Słód pszeniczny czekoladowy (chocolate wheat roasted malt), może stanowić do 5% zasypu podczas zacierania.
Słód Carapils® 3-5 EBC
Słód specjalny, szlachetny dodatek do piw jasnych w stylu: pilsner, bock, light beer.
Oryginalny słód pilzneński karmelizowany (Carapils®), może stanowić do 10% (pilsnery) oraz do 40% (inne piwa) w zasypie podczas zacierania.
Efekt: mocniejsza piana i pełniejszy smak w gotowym piwie.
Słód Carahell® 20-30 EBC
Słód specjalny, szlachetny dodatek do wielu piw jasnych w stylu: hefe-weizen, pale ale, oktoberfestbier, maibock oraz do piw niskoalkoholowych.
Oryginalny słód jasny karmelizowany (Carahell®), może stanowić do 15% (hefe-weizen, pale ale, maibock) oraz do 30% (piwa niskoalkoholowe , light beer) w zasypie podczas zacierania.
Efekt: trwalsza piana i mocniejszy, słodowy aromat w gotowym piwie.
Słód Carared® 40-50 EBC
Słód specjalny, dodatek do wielu piw ciemnych oraz „czerwonych” w stylu: red ale, red lager, scottish ale, amber wheat, bock, brown ale, alt.
Oryginalny słód karmelizowany (Carared®), może stanowić do 25% zasypu podczas zacierania.
Efekt: intensywniejszy czerwony kolor, słodowy aromat w gotowym piwie.
Słód Caraamber® 60-80 EBC
Słód specjalny, dodatek do wielu piw ciemnych oraz „bursztynowych” w stylu: red lager, amber ale i amber lager, bock, brown ale.
Oryginalny słód karmelizowany (Caraamber®), może stanowić do 20% zasypu podczas zacierania.
Działanie: efektywniejsze zacieranie oraz możliwość uzyskania pełnego czerwonego koloru piwa.
Słód Caramunich® typ I 80-100 EBC
Słód specjalny, dodatek do wielu piw ciemnych oraz jasnych w stylu: oktoberfestbier , bock, porter, stout, red ale, brown ale, pale ale.
Oryginalny słód monachijski karmelizowany (Caramunich®), może stanowić do 10% (piwa ciemne) oraz do 5% (piwa jasne) w zasypie podczas zacierania.
Działanie: pełny, słodowy aromat i głęboki kolor gotowego piwa.
Słód Caramunich® typ II 110-130 EBC
Słód specjalny, dodatek do wielu piw ciemnych oraz jasnych w stylu: oktoberfestbier , bock, porter, stout, red ale, brown ale, pale ale.
Oryginalny słód monachijski karmelizowany (Caramunich®), może stanowić do 10% (piwa ciemne) oraz do 5% (piwa jasne) w zasypie podczas zacierania.
Działanie: pełny, słodowy aromat i głęboki kolor gotowego piwa.
Słód Caramunich® typ III 140-160 EBC
Słód specjalny, dodatek do wielu piw ciemnych oraz jasnych w stylu: oktoberfestbier , bock, porter, stout, red ale, brown ale, pale ale.
Oryginalny słód monachijski karmelizowany (Caramunich®), może stanowić do 10% (piwa ciemne) oraz do 5% (piwa jasne) w zasypie podczas zacierania.
Działanie: pełny, słodowy aromat i głęboki kolor gotowego piwa.
Słód Caraaroma® 300-400 EBC
Słód specjalny, szlachetny dodatek do piw ciemnych w stylu: porter, stout, bock, amber ale.
Oryginalny słód karmelizowany (Caraaroma®), może stanowić do 15% w zasypie podczas zacierania.
Działanie: wyjątkowy, słodowy aromat i głęboki, ciemnowiśniowy kolor gotowego piwa.
Słód Carafa® typ I 800-1000 EBC
Słód specjalny, szlachetny dodatek do piw ciemnych w stylu: stout, porter, alt, bock, schwarzbier, „Salvator”.
Oryginalny słód ciemny palony Carafa® typ I, zwany także „czekoladowym”, może stanowić do 5% w zasypie podczas zacierania.
Słód Carafa® typ II 1100-1200 EBC
Słód specjalny, szlachetny dodatek do piw ciemnych w stylu: stout, porter, alt, bock, schwarzbier, „Salvator”.
Oryginalny słód ciemny palony Carafa® typ II, zwany także „czekoladowym”, może stanowić do 5% w zasypie podczas zacierania.
Słód Carafa® typ III 1300-1500 EBC
Słód specjalny, szlachetny dodatek do piw ciemnych w stylu: stout, porter, alt, bock, schwarzbier, „Salvator”.
Oryginalny słód palony Carafa® typ III, zwany także „czarnym” lub „black patent”, może stanowić do 5% w zasypie podczas zacierania.
Słód Carafa® Special typ I 800-1000 EBC
Słód specjalny z jęczmienia pozbawionego łuski, szlachetny dodatek do piw ciemnych w stylu: stout, porter, alt, bock, schwarzbier, „Salvator”.
Oryginalny słód palony Carafa® Special typ I, może stanowić do 5% w zasypie podczas zacierania.
Słód Carafa® Special typ II 1100-1200 EBC
Słód specjalny z jęczmienia pozbawionego łuski, szlachetny dodatek do piw ciemnych w stylu: stout, porter, alt, bock, schwarzbier, „Salvator”.
Oryginalny słód palony Carafa® Special typ II, może stanowić do 5% w zasypie podczas zacierania.
Słód Carafa® Special typ III 1300-1500 EBC
Słód specjalny z jęczmienia pozbawionego łuski, szlachetny dodatek do piw ciemnych w stylu: stout, porter, alt, bock, schwarzbier, „Salvator”.
Oryginalny słód palony Carafa® Special typ III, może stanowić do 5% w zasypie podczas zacierania.
Słód zakwaszający pH 3,4-3,6 oraz 3-7 EBC
Słód specjalny, polecany do piw jasnych w stylu: pilsner, weizen, light beer.
Słód zakwaszający (acidulated malt), może stanowić od 1 do 10% zasypu podczas zacierania.
Zalety: efektywniejsze zacieranie, bardziej intensywna fermentacja, jaśniejszy kolor gotowego piwa
Słód wędzony (smoked malt) 3-6 EBC
Słód specjalny, niezastąpiony przy warzeniu piw w stylu: bamberger rauch, alaskan ale, scottish ale.
Słód wędzony (smoked malt), może stanowić nawet 100% zasypu podczas zacierania.
Efekty: specyficzny, „dymny” smak gotowego piwa.
Słód żytni (rye malt) 3-8 EBC
Słód specjalny produkowany z żyta, niezastąpiony surowiec do piw górnej i dolnej fermentacji m.in. w stylu: rye ale, rye lager.
Oryginalny słód żytni (rye malt) może stanowić do 50% w zasypie podczas zacierania.
Słód żytni (rye malt) 3-8 EBC
Słód specjalny produkowany z żyta, niezastąpiony surowiec do piw górnej i dolnej fermentacji m.in. w stylu: rye ale, rye lager.
Oryginalny słód żytni (rye malt) może stanowić do 50% w zasypie podczas zacierania.
Słód żytni karmelowy (caramel rye malt) 150-200 EBC
Słód specjalny produkowany z żyta, szlachetny dodatek do piw górnej fermentacji m.in. w stylu: dunkel rye wheat oraz dunkel rye ale i rye lager.
Oryginalny słód żytni karmelowy (caramel rye malt) może stanowić do 15% w zasypie podczas zacierania.
Słód żytni czekoladowy (chocolate rye malt) 500-800 EBC
Słód specjalny palony, produkowany z żyta, szlachetny dodatek do piw górnej fermentacji m.in. w stylu: dunkel rye wheat oraz dunkel rye ale.
Oryginalny słód żytni czekoladowy (chocolate rye malt) może stanowić do 5% w zasypie podczas zacierania.
Palone ziarna jęczmienia 1100-1200 EBC
Surowiec niesłodowany – palony jęczmień – tradycyjny dodatek do piw ciemnych górnej fermentacji, przede wszystkim w stylu stout
Palony jęczmień (roasted barley), może stanowić do 10% w zasypie podczas zacierania.
Palone ziarna pszenicy 900-1200 EBC
Surowiec niesłodowany – palona pszenica – szlachetny dodatek do piw specjalnych wszelkiego rodzaju.
Palona pszenica (roasted wheat), może stanowić do 5% w zasypie podczas zacierania.
Palone ziarna żyta 500-800 EBC
Surowiec niesłodowany – palone żyto – tradycyjny dodatek do piw ciemnych górnej fermentacji, przede wszystkim w stylu stout
Palone żyto (roasted rye), może stanowić do 10% w zasypie podczas zacierania.