Alt – receptura

Wersja przepisu 1.0 dla wersji piwa Sticke.

Otrzymane:

Wielkość warki: 19l
Wielkość warki przed gotowaniem: 27l
Wielkość warki po gotowaniu: 21l
Gęstość początkowa: 14,5ºblg
Gęstość końcowa: 4,8 ºblg
Zawartość alkoholu: 5,2%
FFT – 4,5ºblg

Wyliczenia:

Wydajność: 63,2% (78% Brewtarget)
Goryczka: 72,6 IBU (Tinseth)
Barwa: 17,2 SRM (Morey)

Zasyp:

Słodownia Strzegom monachijski I – 4 kg
Słodownia Strzegom monachijski II – 500g (został mi więc dodam)
Caraaroma – 300 g
Weyermann Pale Ale Malt – 300 g (został mi więc dodam)
Waga słodów: 5,1 kg

Zacieranie:

18 litrów wody o temperaturze 56ºC
50ºC – 30 min
64ºC – 30 min
73ºC – 40 min
77ºC – 10 min (wygrzew)

Gotowanie:

Czas gotowania: 90 min
Magnum 13,5% 15g – 60 min
Marynka 8,3% 15g – 60 min
Marynka 8,3% 35g – 30 min
Tradition 5,5% 15g – 30 min
Mech Irlandzki 4g – 10 min
(Marynka mi leży więc ją wykorzystam – lepiej było by coś szlachetniejszego)

Drożdże:

Fermentis S-33 (gęstwa po Belgiaku)

Fermentacja burzliwa:

10 dni w temperaturze 15-17°C

Fermentacja cicha:

20 dni w temperaturze 15-17°C

Refementacja:

3,5 grama glukozy na butelkę 0,5l – 120 gram na 17l
2 dni w temperaturze 16ºC

Uwagi:

Skład przepisu Altbier na homebrewing.pl (link) zmodyfikowany pod kontem co mi leży i można wrzucić. Zdecydowanie za dużo karmelu, pale ale też można było sobie darować. Następnym razem bardziej klasyczny zasyp wzorowany na Piwowarze. Goryczka chmielowa bardzo mocna lecz zamiast Marynki trzeba było dodać coś innego – jakiegoś klasycznego Niemca. Z temperaturami problemów nie było. Przydało by się, żeby piwo było bardziej wytrawne i oczywiście najlepiej było by użyć dedykowanych drożdży.

Comments are closed.